„Hei, să te facem din vorbe!”

Viața mea e un roman!


Creative writing pentru curioși și pasionați

Coordonator Bogdan HRIB


1.      Cu ce rămân cursanții?
Ar trebui să zicem că rămân cu amintiri frumoase! 😀
Nu, cursanții rămân cu trick-uri în folosirea limbii române, cu abilități de scriere, cu povești personale repovestite, cu exemple / manuscrise / fragmente de lucrări, sau chiar cu schițe, nuvele,… romane.


2.      Despre ce povestim la curs?
Vom învăța pas cu pas (cu definiții și mai ales cu exemple) cum apare ideea și cum ne dăm seama că e o idee bună, cum transformăm ideea într-o frază care prezintă pe scurt viitoarea poveste. Apoi cum structurăm povestea pe fragmente sau capitole, cum creionăm personajele, cât din ele sunt rupte din realitate și cât din imaginație, cum generăm personaje credibile, tridimensionale și nu doar schițe umane. Documentarea este foarte importantă – locurile în care se petrece acțiunea, profesiile personajelor principare, toate ar trebui să fie cât mai verosimile (asta dacă nu vom scrie fantasy sau SF, deși… nici aici nu se poate exagera prea mult!) Iar apoi așternerea întregii povestiri pe hârtie (pe ecran J) și finisarea… operei. Și pe urmă ce facem cu povestea – cum publicăm: relația cu publicațiile online și cu editurile.

3.      Cui se adresează?
Nu organizăm un curs în adevărul sens al cuvântului, nu se pune prezența, dar se dau teme pentru acasă.
Nu există limită de vârstă, de pregătire,  nu are importanță apartenența instituțională, nu se percep taxe.
Ne adresăm celor curioși să afle cum scrie și mai ales de ce.
Ne adresăm celor pasionați de lectură și celor care vor să treacă la nivelul următor – să scrie chiar ei o poveste!

4.      Cine organizează?
Gazda principală a întâlnirilor va fi  CULTURE MIX de la Facultatea de Management a SNSPA, împreună cu Facultatea de Sociologie și Asistență Sociala și Tritonic Books.


5.      Cum se participă?
Participarea este (deocamdată) doar online, prin platforma care va fi pusă la dispoziție și codurile pentru fiecare întâlnire.
Înscrierea se face prin mesaj, email, WhatsApp sau… porumbei voiajori. Glumesc!
Cel mai bine vă aștept cu un email la bogdan.hrib@facultateademanagement.ro.

6. Cât de des au loc întâlnirile și cum se desfășoară?

Întâlnirile vor avea loc lunar, seara și se vor finaliza înainte de sfârșitul semestrului II al anului universitar 2020-2021, în luna iunie 2021.

Prima întâlnire va avea loc miercuri 16 noiembrie, ora 19.00 și va dura aproximativ 90 de minute.

Următoarea întâlnire va avea loc în decembrie, înainte de Crăciun, pe 16 decembrie. Apoi în ianuarie, februarie… Fiecare întâlnire va avea următoarea procedură:

  • deschidere și prezentare tema sedinței + autor invitat, de către Bogdan Hrib / 5 min.
  • interviu-discuție cu autor invitat / 35 min. La întâlnirea de miercuri 25 nov, autor invitat va fi Teodora Matei (Autorul Lunii noiembrie pe Libris.ro).
  • reluarea și explicarea noțiunilor discutate / 15 min.
  • Workshop + Q&A / 35 min.

7. Întotdeauna există un… epilog.

Epilogul poate fi publicarea!

Pentru că cei care se vor dovedi harnici și talentați și vor scrie o poveste care să întrunească criteriile de publicare, vor avea șansa să apară (pe hârtie) într-un viitor volum colectiv la editura Tritonic, în toamna anului 2021.