Suntem în 2019. O bucurie!
Abia am așteptat să înceapă noul an. La ora 23:59 în 31.12.2018, când mă aflam în Piața Constituției din București, număram cu din ce în ce mai multă nerăbdare de la 10 în jos. În principiu, din bucuria că eram în centru, înconjurată de oameni dragi, în așteptarea focului de artificii. Pentru prima dată, chiar mi-a plăcut focul de artificii. Au mai fost și altele impresionante, dar nu acest lucru mi-a plăcut. Ci faptul că bucuria venea din interior. Eram foarte, foarte aproape să aleg ENJOY cuvântul anului 2019.
M-am mai temperat când m-am gândit la persoanele care ar fi putut mânca în loc să ne bucurăm de articifii în centrul capitalei. N-am stăruit mai mult asupra inegalității și injustiției, pentru că am tot anul la dispoziție. Plus că una dintre lecțiile lui 2018, despre care am scris aici, este că nu voi produce schimbare pozitivă (etichetată astfel în urma unei evaluări realizate de mine însămi) prin puterea gândului; este nevoie de acțiune – mi-este destul de dificil să recunosc faptul că am avut nevoie de ceea ce consider a fi cam prea mult timp pentru o lecție atât de simplă, dar mă bucur, cel puțin, că am ajuns în punctul în care mă determină să iau atitudine și să mă schimb.
După zahăr și somn, emoțiile mele aparent contradictorii au fost îmblânzite. Mi-am permis astfel să construiesc un plan pentru 2019. Pentru ceea ce vreau ca 2019 să fie pentru mine. Nu voi discuta acum despre cele 19 activități și proiecte pentru 2019 (care sunt 20 dacă adaug și obiectivul „bonus” din listă), dar voi scrie despre propoziția anului 2019 și despre cuvântul anului.
Voi începe prin a scrie despre cuvântul meu pentru anul 2019. În primul rând, am fost încurajată de noul episod al podcastului Happier moderat de Gretchen Rubin și Elizabeth Craft (episodul 201). Cu puțină reticență, pentru că am mai avut un cuvând al anului (în 2012 parcă) și nu am considerat că experiențele de atunci s-au ridicat la înălțimea semnificației termenului, am ales ca în 2019 cuvântul anului meu să fie: îngrijirea. De sine. Sau self-care. Am multe explicații pentru necesitatea sa, dar mă opresc aici: voi reuși să realizez contribuții cantitative și calitative superioare dacă am grijă de mine întâi.
Simt totuși nevoia unui verb care să-mi ghideze experiențele din 2019 așa că mi-am propus elaborarea unei propoziții: Acționează cu diligență! Vine ca urmare a lecțiilor învățate din anii precedenți. Așadar, îmi doresc mult (și cumva lucrez la acest lucru de câteva luni deja) să mă încadrez în termenele limită. Mai mult, de fapt. Să stabilesc termenele limită cu o doză mai mare de realism, pe de-o parte, și să mă implic în suficiente activități, pe de alta.
Fiecare dintre ele sunt importante pentru mine, însă influența lor are mai multă forță asupra mea atunci când acționează împreună. Sper, așadar, ca în 2019 să lucrez după propria-mi cugetare: Acționează cu diligență și ai grijă de tine!
Să avem un 2019 în care să ne bucurăm de ideile noastre, de cei dragi și să ne menținem sănătoși. Atât cât vrem și cât putem! La mulți ani!