5 lucruri pe care le fac pentru a-mi menține echilibrul în timp de coronavirus

This post is in Romanian only. Thank you for letting me know in the comments below if the English version is of interest!

Cred că trăim o perioadă în care se scrie istorie. Ne confruntăm cu o amenințare pe care nu o putem elimina prin mijloacele existente. Nivelul de incertitudine s-a transferat de sus în jos, de la liderii care și-au modificat discursul peste noapte la populația care a început să iasă la cumpărături, dar și de jos în sus, de la comportamentul indivizilor care a influențat deciziile liderilor politici. Viitorul imediat este incert, iar viețile noastre se desfășoară mai mult în mediul online. Nu pot să nu fiu recunoscătoare pentru că am acces și pentru că știu să folosesc suficient de bine instrumentele care-mi permit să-mi continui munca și să comunic cu alte persoane. Mă gândesc la cei care nu au și care nu știu.

Nu neg că unele zile sunt mai bune decât altele. În fapt, miercurea trecută, când am anulat prima întâlnire online a Clubului de Carte, m-am simțit absolut îngrozitor, deși a fost cea mai bună decizie. Diferența este însă că, de această dată, nu m-am pus în pat să mă uit la Gilmore Girls [ceea ce fac de obicei când sunt dezamăgită de lucruri oarecum nesemnificative când privim în perspectivă], ci am acceptat și am trăit cu emoția. Am mâncat ceva bun. Am stat de vorbă cu the boyfriend. Am făcut sport. Dar până nu am pus mâna pe cartea John F. Kennedy. Enigmele unui erou de Chris Matthews (pe care am luat-o de la librăria Tritonic din Schitu Măgureanu 9, București) și nu am început să citesc, nu m-am simțit bine. Până la urmă, deși a fost cea mai tristă zi din ultimele zece în care am stat cu precădere în casă, nu a fost chiar atât de rea.  

Așadar, unele
lucruri s-au modificat. Simt că-mi este foarte ușor să intru în panică. Și totuși
nu-mi dau voie. Dar știu că, pentru a reuși, am nevoie cu certitudine de stâlpi
de sprijin în această perioadă. Am nevoie să păstrez legătura cu familia mea,
am nevoie să pot să râd constant și să comunic cu prietenii mei. Dar am nevoie
și de timp pentru mine și, mai ales, de o rutină.

Acestea sunt cele
cinci lucruri pe care le fac în fiecare zi, într-o măsură mai mică sau mai mare:

 1. Beau cafeaua pe balcon. Dacă n-aș avea balcon, aș sta pe geam. Este extrem de important să ne bucurăm de soare și stat la aer. Este una dintre cele mai bune părți din zi. Mă trezesc, pregătesc cafeaua, pregătesc sucul zilnic de banană cu lapte de ovăz, struguri și gheață, pregătesc și ceaiul negru și plec cu ele, pe rând, pe balcon. Le beau în timp ce citesc, în fața geamului larg deschis. Cu pătura pe mine dacă este frig.
 2. Lucrez. Ca de obicei, mă ocup ca lista mea de lucruri de făcut pentru serviciu să fie interminabilă. Îmi place să am activitate și am constant lucruri de făcut. Le fac, de la birou, nu din pat. Mă ridic, mă îmbrac cu haine în care mă simt bine, exclus pijamale, și mă așez la birou. Citesc, caut informații, scriu, pregătesc documente, mă ocup de lucrurile pe care le am de făcut. Pentru că am o agendă care-mi place foarte tare de la Cărturești, am început să țin din nou Bullet Journal. Am învățat de la Amy Landino și l-am adaptat nevoilor mele. Practic, am o listă cu toate lucrurile pe care le am de făcut, pe care le notez apoi pe zile. Fiecare săptămână este pe o pagină, deoarece nu-mi propun mai mult de cinci-șase lucruri într-o zi.
 3. Sport. Mă mișc mult mai puțin decât înainte pentru că plimbările mele s-au rărit semnificativ. Înainte de această perioadă, petreceam în casă o zi întreagă cel mult de două ori pe săptămână. Acum ies din casă cel mult de două-trei ori pe săptămână, așa că am nevoie de mișcare. Și fac sport cel puțin o dată pe zi în mod organizat. Îmi așez salteaua oriunde am spațiu pentru ea și mă apuc să fac exerciții cel puțin 30 de minute. Ascult un podcast sau ascult muzică în timp ce-mi mișc corpul. Cred că în perioada asta, dacă nu poți face altceva pentru că te simți extrem de rău, doar trage de tine să-ți miști corpul măcar 10 minute pe zi. Cred că te face să fii un om mai bun.
 4. Scriu. În fiecare dimineață, trei pagini. Despre lucrurile pe care le am în minte. Orice ar fi ele, lucruri nesemnificative sau lucruri serioase. Ieri, de exemplu, am scris despre ce-aș face dacă ar fi ultima mea zi de viață. Am decis că aș face sport și că aș lucra. Așa că am făcut sport și am lucrat. Am mâncat și cartofi prăjiți făcuți acasă, că deh, ultima zi. 😊
 5. Citesc. Și nu pe rețele sociale, ci cărți. Literatură sau istorie sau filosofie, în română, engleză sau germană, orice doresc atunci când a venit timpul să citesc. Dar citesc, pentru că simt că pot să iau parte la viața altcuiva într-un mediu în care mă simt confortabil.

După cum poți observa, uitatul la filme nu se află pe această listă. Sunt și eu la fel de șocată. Mă uit puțin la Gilmore Girls sau la Friends, dacă nu pot să adorm, dar drept să spun, mi-am pierdut interesul pentru urmărit filme sau seriale. Probabil că este temporar, dat fiind cât de mult îmi plăcea de fapt această activitate acum câteva săptămâni. În prezent însă, parcă împotriva situației prin care trecem, cred că cea mai bună alegere este să fiu prezentă și să-mi aleg cu grijă modul în care reacționez la ceea ce se petrece. Dintr-o dată, timpul a devenit una dintre cele mai importante resurse asupra căreia am control și nu am de gând să-l petrec în activități insipide.  

Tu ce faci în
această perioadă pentru a-ți menține echilibrul? Mi-ar plăcea să citesc
comentariul tău mai jos.

Make today count

Back to Blog

2 thoughts on “5 lucruri pe care le fac pentru a-mi menține echilibrul în timp de coronavirus”

 1. Hehee.

  Nu m-am gândit că voi spune acest lucru, dar da, mi-e dooor de facultate :=)
  Oricum, dintotdeauna am fost acea tipa care îi place școala și toate cele. Zic asta, pentru că în această perioadă, simt cum înnebunesc și cum pot intra ușoor in depresie. E nașpa pe acolo.:)
  Sunt la țară momentan și pot spune și recunoaște că sunt norocoasă.
  1) Am nepoții pe lângă mine în permanență, ies prin curte când vreau, alerg după găini de plictiseală, sap grădinile..în această perioadă învăț să prețuiesc ce am, respectiv libertatea de a ieși afară și a zburda, în comparație cu cei care sunt la blog și nu au această posibilitate. Sunt foarte activă de fel și majoritatea mă știți asa😁. Îmi lipsește Bucureștiul, ieșirile cu prietenii pana noaptea târziu, băutul cafelei din cafenele noi..
  2) Dorm mult :). Ma gândesc că așa trece mai repede timpul. Eu, care la București dormeam 4,5 ore pe noapte, aici dorm și 12, 13h:))
  3) îmi beau cafeaua cu sora mea în fiecare dimineață. Ador acele momente.
  4) Mă “bat” zilnic cu nepoții, ne fugari, dar mai facem și teme 😉
  5) lucrez și eu pentru facultate. Citesc diverse articole pe asistența sociala, caut teme pentru licență. Mai bine zis, ma decid între ele:)
  6) mă uit la seriale, filme. Vreau sa văd ultimul sezon din Outlander.
  Mă bucur că am putut spune câte ceva:)
  Îmi place ca pot să împărtășesc lucruri cu persoane care fac același lucru 😀(mai ales în această perioadă în care îmi lipsește mult contactul cu oamenii faini)
  Succes în continuare și să ne revedem cu bine! 🤗

  1. Îmi place lista ta foarte mult. Mă bucur că ești optimistă și activă. Va veni și timpul pentru băut cafea în cafenele noi, dar până atunci, nu putem decât să ne bucurăm de cea făcută acasă. Mult spor la citit și abia aștept să ne vedem la facultate!

Leave a Reply